Fem servir galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que acepta el seu ús. Més informació

MOMENTS DE REFLEXIÓ

CURACIÓ i SANACIÓ

En aquest article tractarem el concepte de curació i de  sanación, termes semblants però substancialment diferents.

La malaltia ha estat tractada i considerada des de diferents punts de vista  al llarg de la història  . Avui dia coexisteixen en la nostra societat dues  grans  perspectives per abordar-la i  solucionar-la. La de la curació i la de la sanación.
La curació és el procediment més utilitzat i estès, aquesta  considera  la malaltia des d’un punt de vista fenomenológico, on  la pèrdua d’homeòstasi de l’organisme és deguda a l’agressió de  agents externs (virus, bacteris, accidents, conflictes emocionals……) , que porten  al cos a la manifestació de símptomes i síndromes ( inflamació , infecció, dolor…..) com a signes d’alarma ,aquests són els indicadors del desequilibri que s’ha de combatre. El paradigma de la curació s’enfoca en  la remissió  de la lesió o dolència , a “ eliminar el que no accepta, agrada i molesta a l’individu” i s’intenta solucionar  a través d’un element extern que serà el que  desbloquegés el símptoma ( ej: pastilles, xarops, ortopèdies, intervenció quirúrgica…).  Amb aquesta perspectiva , l’individu és tractat solament des del punt de vista físic.  La visió propioceptiva que té la persona és de ser víctima davant  la malaltia, creient que la causa prové de l’exterior.

L’altra perspectiva, l’altre paradigma, que va ressorgint últimament en la societat, és la Sanación.

Aquesta consisteix  a restituir la salut perduda, és a dir, equilibrar a l’ésser humà en la seva completa dimensió primígena.   Comporta l’abastar a l’individu des d’una visió més àmplia on no solament importa i existeix la part física en la malaltia, sinó  també l’emocional, mental i espiritual que també estan implicades.   Segons aquesta perspectiva, holística,  la causa de la malaltia prové de la pèrdua de la consciència real del propi Ser  i de la desconnexió amb l’Essència ( esperit).  En la sanación es considera que la malaltia és causada per una autoagresión inconscient i  per una falta de coneixement d’un mateix que repercuteix en tots els plànols multidimensionales. En aquest cas, arribar a la causa del símptoma implica aprofundir en  aspectes i plànols  profunds de treball i utilitzar  una  terapèutica més àmplia en el  tractament de el  individu, ja que es té en consideració la part física, emocional, mental, genètica ancestral i evolutiva de la consciència. Aquí l’individu pren consciència que  la malaltia prové de les seves pors, desconfiances i resistències, aquests li causen una baixada en les defenses , provocant la seva somatización i alteració en la seva homeòstasi,  permetent així a més l’obertura d’una porta per a la “invasió” d’agents patològics externs i interns.  Amb la sanación es pretén recuperar la capacitat d’acte-curació innata que segueix  les lleis naturals de la Vida.  La visió propioceptiva des d’aquest punt de vista és que la malaltia és causada per una falta de responsabilitat (habilitat de respondre) amb un mateix.

Com hem vist són dos paradigmes diferents però complementaris, és a dir, la curació té la seva  aplicació òptima quan existeix  perill vital imminent  per a l’individu, però és una solució puntual i ràpida , en canvi la sanación és un mètode preventiu – curativo i profund, potser de vegades més lent però durador i equilibrat que sintonitza a la persona harmònicament  amb el fluir de la naturalesa.