Fem servir galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que acepta el seu ús. Més informació

MOMENTS DE REFLEXIÓ

PETITS REGALS DE LA VIDA

L’altre dia viatjant amb avió vaig estar fullejant una revista on un article amb el títol “Carrera cap a dintre” de Karim de Schwank, psicòloga clínica, em va detenir per a la seva lectura. Em va agradar la facilitat d’expressió, i el contingut que em va portar a reflexionar. Així que m’he pres el meravellós temps a transcriure-ho per poder-ho compartir i contribuir en el donar una mica més de llum en aquests temps tan convulsos.

CARRERA CAP A DINTRE

La vida la vivim molt de pressa. Els dies es passen, les setmanes s’acaben, els mesos volen i els anys se senten cada vegada que ens veiem al mirall. com és que tot pansa tan ràpid? Com és que hem arribat a perdre consciència de la nostra existència? Com és que hem hagut d’enfocar-nos en l’obtenció d’objectes materials i se’ns ha oblidat viure? Com és que cridem èxit en la vida als títols, posicions i possessions? i quan morim que? Es perd tot? És un fracàs? És la mort aquest ser aterrorizante del com desitgem escapar? O al que desitgem desafiar?

Totes aquestes són preguntes que potser molt ens fem, encara que no tots ens atrevim a dir-ho en fort. El sentit i el propòsit de la vida és alguna cosa que s’explora molt poc. Converses en les quals es convida a la mort no són converses molt atractives per a molts. Generalment el tema de la mort és vist com un tema lúgubre, atemorizante i pessimista. Els éssers humans estem en la desesperada cerca de la felicitat. Descansem poc d’aquesta carrera cap al que suposem que ens donarà la felicitat, però no ens parem a revisar si el camí cap a aquesta meta està sent plaent. Molts de nosaltres perdem la vida tractant de trobar allò que potser ni tan sols existeix.

Des de molt joves, llegim dins del nostre context social i cultural aquelles demandes, expectatives i rols que se’ns imposen. Aquesta imposició no és necessàriament explicita, ja que molt ho aprenem en llegir entre línies. No sempre s’esmenta específicament el que s’espera de nosaltres, a pesar que amb regularitat ens resulta evident. Les nostres necessitats de dependència generalment s’enfoquen amb molt deteniment en tot allò que els nostres sers estimats esperen de nosaltres amb la finalitat de complaure’ls i per tant rebre la seva aprovació. La seva aprovació i acceptació són una necessitat humana bàsica, per la qual cosa de forma inconscient i des d’una edat molt primerenca, ens enfoquem en la complacencia cap a uns altres com nostra meta més important.

Complaure als nostres pares resulta ser aquest focus de felicitat. Rebre la seva aprovació i reconeixement és el nostre aliment. De petits/as, en el nostre estat de vulnerabilitat, no podem córrer el risc de rebre la seva desaprovació. La desaprovació dels nostres pares es converteix moltes vegades en la forma de trauma més freqüents i més difícils d’eradicar. L’acceptació dels nostres pares és l’antídot davant la baixa autoestima i la depressió. Quan ens sentim estimats i reconeguts podem aconseguir interioritzar aquest concepte de vàlua de nosaltres/as mateixos/as. En cas contrari, se’ns fa molt difícil aconseguir-ho. La manca d’acceptació dels nostres pares és el terreny fèrtil per al dubte, la desvaloració i la vergonya tòxica.

Vergonya toxica és un terme que es refereix a la sensació de que hi ha alguna cosa dins de nosaltres que és inherentment dolent o indesitjable. Atès que és indesitjable, intentem eradicar-ho, amagar-ho o canviar-ho. La meta de la vergonya toxica és convèncer-nos que ser la persona que som no és adequat, per la qual cosa hem de convertir-nos en aquesta persona que creiem que els altres desitgen que siguem. D’aquesta manera, la meta és buscar el prototip de persona que es considera l’exemple per emular-la. És així, com es dóna inici a la competència, a la gelosia, a les lluites de poder i als esforços per intentar ser millor que uns altres. Per poder sentir-nos millor i mitigar aquesta vergonya toxica, típicament intentem buscar les febleses de les altres persones i fer-les evidents, amb la intenció de fer-nos sentir millor amb la creença de les nostres pròpies febleses. És comú observar a les dones veient-se unes a les altres de cap a peus, prenent nota de tots els detalls per trobar alguna cosa desagradable que puguin criticar o bé per prendre nota i intentar veure’s igual de belles que elles. No obstant això, la percepció de la bellesa no sempre s’expressa, més aviat es considera com una meta més de competència.

El trista resulta quina en l’intent d’emular a les altres persones, la qual cosa veritablement estem fent és desvalorizando nostra pròpia identitat. Les comparacions únicament ens porten a la crítica i a la condemna. El més trist és que tota crítica i tota codea que fem als altres, és gens més que el reflex de la crítica i condemna que estem fent a nosaltres/as mateixos/as. En realitat, les comparacions provenen del nostre sentit infringit d’acceptació personal. La carrera de la nostra vida es converteix a arribar al pes perfecte, a les mesures perfectes i a la figura perfecta, a la necessitat de tenir posició, les possessions i l’estatus social.

És important aclarir que la cura de la figura i la presentació física, així com el desig de progrés i satisfacció professional no són aspectes negatius de l’ésser humà. Al contrari, la cura personal i la cultivación de la persona són elements transcendentals en la vida de significat de l’ésser humà. No obstant això, donat el nostre ingrés a la vida de forma inconscient, és de formes inconscients en les quals donem inici a la construcció de la nostra identitat basada en factors externs. La nostra profunda dependència ens obliga a veure més enllà de nosaltres/as mateixos/as per a la construcció de la idea de qui som. I el progrés de descobrir la nostra essència resulta de ser el treball més especialitzat, delicat i difícil que existeix.

M’agrada creure llavors que el nostre repte és poder veure més enllà de la nostra carrera cap a l’èxit al món material. A pesar que el prestigi, la fama i les possessions materials poden ser la meta d’alguns en l’intent d’aconseguir la felicitat, arriba el dia en què es realitza que gens d’això podrà ser capaç d’atorgar-nos la felicitat que tant enyorem. La pregunta és llavors, què és el que ens atorga la felicitat? Si la nostra carrera cap a la complacencia i cap al prestigi i posició social no ens atorga la felicitat, llavors és on radica aquesta possibilitat?

L’educació s’ha dissenyat per oferir coneixements sobre les coses meravelloses de l’evolució de la humanitat, la ciència, la matemàtica i el llenguatge. Hem estat, no obstant això, desproveïts d’oportunitats per conèixer sobre els aspectes subtils del nostre món intern. Poc sabem sobre les nostres pors, inseguretats, frustracions, preocupacions, ansietats, somnis, aspiracions i creacions. El món educatiu ha oblidat parar esment als aspectes fonamentals sobre el que és la cultivación de l’ésser. la competència, les comparacions, les lluites de poder, les crítiques, el “bullying”, els judicis, les condemnes i les guerres, totes provenen del nostre desesperat intent d’aconseguir  un sentit d’identitat, propòsit i valor. No se’ns ensenya enlloc sobre la importància de la nostra autovaloración. No existeixen espais en la vida en els quals es pugui parlar lliurement sobre el nostre dolor, les nostres pèrdues i les nostres pors. Inclusivament els grups de suport dels 12 passos, els quals estan basats en 12 tradicions que prometen seguretat i confidencialitat, són infringits a causa de la falta de consciència que tenim sobre la magnitud de la nostra vulnerabilitat i deixen de ser na opció per a molts.

És fonamental per tant que entenguem que la carrera cap a l’èxit és la carrera que fem cap a dintre de nosaltres mateixos. És èxit en la vida no radica en la complacencia quant a convertir-nos en el que creiem que uns altres volen de nosaltres. L’èxit radica en la nostra habilitat per expressar obertament la magnitud del que som sense temor. Requereix de valentia per reconèixer la nostra por al rebuig i posar veu a la nostra opinió i a la nostra versió del món. La nostra vulnerabilitat més gran radica en la por al rebuig o al ridícul. Tenim por de dir el que pensem per temor a no tenir el vistiplau dels altres. No obstant això, el sentit d’expressió, d’autonomia i de propòsit de vida, les quals són necessitats bàsiques de la nostra existència, solament poden aconseguir-se en tenir el valor de parlar amb honestedat sobre la nostra postura personal.

És important aquí aclarir el concepte d’honestedat. Moltes persones confonen honestedat amb el permís per ser cruels. Per honestedat hem de comprendre que és tenir la valentia de posar veu al que pensem, així com a la manera en com interpretem el món i com hem trobat significat. Això no vol dir que tinguem el dret de tenir opinió sobre l’actuar o forma de ser d’una altra persona.

La felicitat veritable radica en la llibertat per ser, a sentir el goig i expressar lliurement qui som. No es tracta d’expressar la nostra opinió sobre els altres, sinó més aviat d’expressar obertament els nostres biaixos, les nostres formes de veure la vida, els nostres estils de comunicació, la magnitud de com sentim, la màgia de la nostra riallada i la LLUM del nostre ésser, sense els vels de la por que ens limiten.

Karin de Schwank.