Fem servir galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que acepta el seu ús. Més informació

MOMENTS DE REFLEXIÓ

QUE ÈS HOLISME?

Avui dia solem sentir en els tractaments de teràpies alternatives la paraula” Holismo”. Però…. què significa el terme holismo en  realitat ?. A què cridem holismo? Què abasta ? En què consisteix?.

Etimològicament,  holismo ve del grec “Holos”que significa “Tot” i de “ismo”   substantivo de “sistema”.

En 1924 ja Smuts denomina Holos a un principi universal que crea els “tots”. Els tots són factors actius en i a través de la matèria, la vida i la ment. Smuts concep l’evolució com una sèrie de tots que s’eleven des dels electrons i àtoms fins als col·loides, les plantes i animals, les, ments i personalitats. El tot és major que les seves parts, influeix sobre aquestes, que al seu torn influeixen sobre ell i entre si, i influeixen a més sobre el seu ambient. Smuts veu en l’univers “un impuls cap a la totalitat que es manifesta en cada individu en un poder de desenvolupament, creixement i evolució que sorgeix del seu interior i que actua en el seu propi ambient partint de si mateix”. Els tots més inferiors donen lloc a tots superiors als quals s’incorporen. Cada tot és un laboratori en el qual el temps es transmutaen eternitat. Smuts considera insatisfactòria la psicologia actual. Hi ha espai, diu, per a una nova ciència de la personalitat que, “com a ciència sintètica de la naturalesa humana, formarà la corona de totes les ciències i, al seu torn, es convertirà a la base de la nova Ètica, una nova Metafísica”. Com a mètode d’aproximació a aquesta nova ciència proposa un estudi comparat de biografies acuradament documentades que permetrà a l’home formular les lleis de l’evolució personal “.

I això què significa?. Explicat més senzillament, José Antonio Pasqües ho esmenta en la seva conferència de Saragossa. Significa que la realitat de l’ésser humà és una TOTALITAT dins d’un conjunt d’altres totalitats de diferents nivells. És una “cèl·lula” completa que porta memòries d’altres regnes (mineral, vegetal, animal), té la seva estructura  geometrícasagrada, i està format per diferents cossos  (el anatomo-fisiològic, el etérico constituït pels chacras, nadis i meridians, l’emocional, el  mental i l’espiritual), té informació de l’ancestre tant filogenètic com a morfogenètic i epigenètic . Tot aquest conjunt  està constantment interrelacionat i vitalment són inter- dependents, és a dir, cap pot prescindir de l’altre.   Quan existeix  harmonia i bon funcionament en el seu inter-relació,  l’individu viu en el que denominem  Salut,  en canvi quan hi ha alguna disharmonia causada per un excés o defecte funcional d’algun cos, això  afecta a tot el sistema i provoca  malaltia.

Posem  un exemple: quan un individu parla sobre una dolència, posem per cas el fetge, no podem veure el fetge com un òrgan anatòmic-fisiològic independent, sinó com un conjunt  cel·lular,  que té interrelacions amb la vesícula biliar, els ronyons i resta d’òrgans. També es relaciona amb el sistema mental (segons la medicina xinesa el fetge és l’òrgan del psiquisme),  està connectat amb el tercer chacra i el tercer meridià,  pertany la seva funció a una memòria de regne  que representa  una emoció i té connexió amb un conjunt de creences espirituals, té una tendència ancestral familiar i col·lectiva….

Per tant, en què consisteix una teràpia holística? consisteix a tractar a l’individu des del seu més àmplia perspectiva,  integrant tots els aspectes  esmentats. És a dir,  qualsevol símptoma (refredat, dolor estomago, ansietat…)  no solament es tracta des d’un punt de vista anatòmic-fisiològic , sinó que s’allibera l’emoció que reprimeix a l’individu, s’analitza la creença que li afecta, es  regula el seu centre energètic i el seu meridià i s’equilibra el seu aspecte espiritual  de consciència si aquest està distorsionat, veiem que inèrcia ancestral familiar està influint.  Així doncs, veiem que una malaltia té molts més aspectes associats i és més complexa del que ortodoxament s’abasta i ve influïda per molts factors,  si  tractem solament  un  plànol o aspecte anem a tractar-la de forma incompleta i tard o d’hora  la malaltia acabarà ressorgint i alterant possiblement, fins i tot, un altre òrgan o sistema.

Resumint,   teràpia Holística , és aquella que té en compte la  integració de  tots els aspectes de l’ésser humà i projecta el  recuperar l’harmonia i  consciència de la seva UNITAT.